måndag 13 februari 2012

10km-check.

Klockan ringde 05.30. 05.48 var jag utanför porten, tittade upp mot den stjärnklara himlen och fick ett lyckorus som genomsyrade hela rundan. Det är något visst med att springa när normala människor sover. Nu klappar jag mig själv på axeln, käkar frulle och drar till jobbet. Hej måndag.

4 kommentarer:

  1. En klapp från mig också!

    SvaraRadera
  2. Hej Madde!
    Nu har jag ju följt din braiga blogg rätt länge men jag har nog kanske aldrig kommenterat. Dags nu! First thing first: tack för all inspiration och motivation i bloggen, jättekul att läsa om din träning. Har följt din utmaning/fit 2012 med spänning även om jag själv inte deltagit pga. att jag hade en annan planering för min träning nu i början av året. Kanske börjar sätta upp mål och så senare i vår.

    Så till anledning till kommentaren: kosttillskott. Nu när jag kommit igång med min egen träning så är det ju alltid kul att nörda ner sig i nåt nytt. Har således börjat fundera på att köpa något kosttillskott men det är ju en djungel. DJUNGEL I tell you! Jag är alltså helt nybörjare och ovetande, min kunskap sträcker sig till c-vitamin i tuggtablett och mitt val kvinna. Jag vet inte om du skriver önskeinlägg (ja det måste ju alltså inte vara ett önskeinlägg, räcker ju med ett litet svar här på kommentaren) men kan du inte skriva nåt om hur du tänker kring kosttillskott, vad du använder, när/hur osv. När det kanske är läge att börja med nåt tillskott, vad man ska ta till vilken träning (målet är att variera mellan styrka och kondition). Ja, du hör ju, jag undrar ju ALLT. Alternativt om du har någon bra länk eller bok eller nåt att rekommendera? Internet bjuder ju på mkt. men är ju galet svårt att sålla bland källorna när man är noll insatt.
    Har även frågat Alexandra från vår Socpsyk-klass, hon tränar också mkt. men ni verkar ha lite olika taktik när ni tar tillskott så vore kul att få lite mer tankar från dig.

    Hoppas allt är bra med dig!
    /Agnes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Agnes!

      Kul att du blir inspirerad av min träningsnarkomani!:) Det är alltid roligt att höra att någon annan blir peppad av det jag skriver! Tycker verkligen du ska försöka sätta upp något mål med träningen, det blir mycket roligare att faktiskt genomföra de där hårda passen då:) Så till kosttillskott då:
      Först och främst så anser jag att vanlig mat alltid är bäst. Jag kör alltså aldrig med någon måltidsersättning eller så, utan betoningen ligger på just tillskott. När man tränar så mycket så kan det vara svårt att få i sig allt man behöver på naturlig väg, och därför använder jag mig av diverse tillskott.

      Det som alltid finns med är vassleprotein (jag kör Nutritech Whey Complete). Protein behövs främst när man styrketränar hårt och vill bygga muskler (eller inte tappa i muskelmassa), så det är bra att ta i samband med just styrketräning. Vill man bygga muskelmassa (vilket inte är mitt mål, därför använder jag mig inte av det) så är kreatin ett bra tillskott, det ger ökad explosivitet i musklerna, och skapar bra "pump".

      Nu när jag ligger ganska lågt i energi så använder jag mig dessutom av kasein (Nutritech pure MPC), det är ett annat typ av protein som tar lång tid för kroppen att ta upp, det är därför perfekt inför natten för att förhindra muskelnedbrytning.

      När jag inte tänker på hur mycket energi jag får i mig så använder jag mig också av Vitargo, det är en supersnabb kolhydrat som är kanon för löpning. Främst använder jag mig av Vitargo professional (som även innehåller koffein, bcaa och mineraler, vilka påskyndar återhämtningen) och vitargo electrolyte (som innehåller bcaa och mineraler), och det vid långpass.

      Nu när jag ligger lågt i kcal och inte riktigt vill ha i mig en massa extra energi så kör jag med en pre workout före löpningen om jag känner mig trött. Det är dock lite emot mina vanliga principer (eftersom jag gärna undviker E-nr och konstiga tillsatser), men jag bortser från det just nu. På morgonen innan jag ger mig ut och springer brukar jag ta bcaa (aminosyror, förhindrar muskelnedbrytning) och koffein.

      Sammanfattningsvis tycker jag alltså att om man tränar hårt och känner att man inte får i sig tillräckligt med näringsämnen från kosten, eller om man vill bygga mer muskelmassa så kan man absolut använda sig av tillskott. Dock behövs det inte så mycket om man "bara" kör ett par pass i veckan och äter allsidig kost. Vissa menar dessutom att kosttillskott bara ger en placebo-effekt, men det är ju som bekant också en effekt, så känner man att man blir piggare, får mer energi, hårdare muskler osv så är väl det bara bra tänker jag.

      Guuud vilket långt svar, haha! Hoppas du fick ut något av det här, annars får du fråga mer:)

      Ha det så bra!:)
      /Madde

      Radera
    2. Tack för det långa svaret;) så kul att få ett engagerat svar på sin fråga!

      Det här med mål, jag tycker det är rätt svårt när det gäller mer styrkeinriktad träning för jag har ingen realistisk bild av vad som skulle kunna vara ett mål...?
      Löpning, helt klart kapa kilometertider eller springa längre och vara med i lopp osv. Nu kan jag tyvärr inte springa för tillfället och därmed inte sätta något mål där. Eller ja, målet är väl att kunna springa igen någon gång i vår (problem med en vad). Under januari och fortsatt i februari har jag haft det flummiga målet "träna varje dag" = ombytt och fysisk aktivitet. Pga. vaden har det blivit många PW's men också en del tid på gymmet. Men i gengäld har det verkligen triggat träningsberoendet och rutinen att komma iväg.

      Det verkar som att vi har samma syn på mat och att tillskott ska vara just tillskott. Jag är totalt beroende av att äta riktig lagad mat, blir hungermonster och hjärnan strejkar annars så det är strikt 3 stora mål och 2 eller 3 mellanmål per dag som gäller. Äter nog i grunden tillräckligt bra och varierat för att klara mig utan tillskott när jag tränar. Men, tyvärr är ju kroppen lite kinkig och jag tänker mig att tex. proteinpulver kan vara ett bra komplement de dagar då jag skulle kunna äta ur hela kylen och ändå inte känna mig nöjd.

      Jag skulle helst vilja använda tillskott som inte innehåller sötningsmedel och så lite annat konstigt som möjligt. Nutritech hade ju kortare ingredienslista än många andra märken jag läst om. Det känns som att mest basic är att börja med är något proteinpulver som jag kan dryga ut mellanmålen med de dagar jag känner att det är svårt att få i sig tillräckligt. Har en förhoppning om att det kanske hjälper på hålet i magen som brukar finnas kvar typ 12 timmar efter att jag tränat. Trots att jag hunnit äta både mellanmål direkt efter, lagad mat och frukost dagen efter. Det är inte klokt vad hungrig man kan vara och man kan ju ändå bara äta en viss mängd mat.

      Jag får väl googla lite mer, risken är väl att jag får ännu fler frågor :)

      Radera